Wetteren leeft!

Deze week wandelde ik bij valavond door het centrum van Wetteren. Het was een zachte, aangename pre-zomeravond. Dat was er ook aan te zien: het centrum kwam tot leven. Terrasjes stonden overal uit, mensen keuvelden op bankjes, overal klonk gepraat en gelach. Wetteren ontwaakt, en niet enkel uit zijn winterslaap.

Ik spreek nu ook niet enkel over de mensen van onze gemeente. Ook de infrastructuur van onze gemeente geraakt stilaan uit haar coma. De ergste jaren van belabberde leegstand en verval lijken achter de rug. Het laatste halve decennium werden straten fraai heraangelegd, verkommerde gebouwen tot de laatste steen afgebroken om er nagelnieuwe en moderne in de plaats te zetten, oude monumenten worden beetje bij beetje gerenoveerd, het ziekenhuis kreeg een nieuwe façade en ga zo maar door. Wetteren is begonnen aan haar tweede jeugd.

 

KLOPPENDE HARTEN

De allerbelangrijkste opwaarderingen zijn nog wel de pleintjes. Zij zijn de kloppende harten van een stad (of in ons geval gemeente). De markt ligt er beter bij dan ooit tevoren, de zeshoek ontvangt nu en dan eens een petanque- of volleybaltoernooi, de stadstuin achter de bibliotheek is een oase van rust, het stationsplein werd in ere hersteld. Het gaat duidelijk de goede richting uit, de hartslag van de Wetterse gemeenschap klimt terug naar gezonde normen.

Toch ontbreken de longen voorlopig in ons centrum: Wetteren is een betongemeente. De meest aanwezige kleur is grijs, het mooiste vergezicht een betonnen gevel. Het daarmee gepaard gaande gevoel is logischerwijs dat van een voortdurende baksteen in de maag. Het laatste ontbrekende stapje naar een mooie, bruisende stadskern, is groen in het straatbeeld. Maar de redding is nabij! Onlangs toonden ook studies aan dat het in onze kern ontbreekt aan de planten, bomen en struiken waar onze gemeente en kwekers zo bekend voor zijn. vanaf nu is het dus enkel wachten op de heren en dames politici-chirurgen om deze longen in de Wetterse hartstreek in te planten. Eens dat gebeurt, zal het leven in onze gemeente alweer een stukje aangenamer worden. Voorwaar, ik zeg u: Wetteren (her)leeft!

Reacties

Ik droom van een Wetteren dat leeft.

Regelmatig wandel ik eens door het provinciaal domein " Den Blakken". Ik moet zeggen zoals het is : "Proficiat aan diegenen die dit park onderhouden.". Het is een plezier om daar rond te keuvelen.  Vooral deze periode van het jaar.

Kunnen we zo niets realiseren op de markt? Ik herinner me een project rond de lelijke waterpartij.  Een aantal rollen gras, een bloemmetje,...  Het was mooi om zien in het begin.

Mits een kleine kostprijs kunnen we de markt terug gezellig maken.  De hele markt rond, tussen de bomen, perkjes uitgraven en er planten, rozen, e.d neerplanten. De lelijke waterpartij laten ophalen door een handelaar in het oud ijzer en een mooi, klassiek/modern, oerdegelijke fontein in het midden van de markt plaatsen. Een kleine ligweide voor de jeugd met een petanquebaan, een speeltuintje voor de kinderen. Een basketbalring. Er is zoveel wat je kan doen om een beetje meer groen en gezelligheid te creeeren tussen het beton.

U vindt dit een onrealistisch voorstel? De wekelijkse markt, kermis, de VIP-tent. Wat moet daar dan mee gebeuren ? Misschien wel, maar het is een voorstel van een burger die het goed meent met de gemeente. Die er ook graag woont.

Dit is een persoonlijke mening.

Bert