Racing Club Standaard Wetteren-Kwatrecht

Vanaf volgende week mogen we hopen op een Erik Van Looysgewijze "tis gebeurd": Standaard Wetteren kan kampioen worden in derde klasse A. Geen weldenkende Wetteraar die nog rekening houdt met het missen van de promotie. Naar tweede klasse: een nieuw hoogtepunt in de groen-gele geschiedenis. Van een op hol slaande, positieve curve gesproken: in het seizoen '87-'88 haalde Standaard zijn titel nog in de net wat minder glorieuze 1ste provinciale.

Een pluim trouwens voor het bestuur: het kijkt nuchter doorheen alle overwinningsgekte die momenteel rond het Marcel De Kerpelstadion hangt. Al voor de winterstop vroeg dit bestuur een licentie aan voor tweede klasse. Ook de gemeente werd al aangesproken. Dat getuigt zowel van voorzienigheid als van een toekomstvisie. Die twee eigenschappen zijn heel erg nodig, want een club naar dit niveau piloteren is één ding. Professioneel werken en hem op dat niveau hoúden, is iets anders.

Maar wie nuchter en zonder oogkleppen naar de grootste club van Wetteren kijkt, ziet ook de grote pijnpunten. Hoe leefbaar is deze club immers in tweede klasse? Kan je spreken over een gezonde basis, als je aantal toeschouwers soms overtroffen wordt door het aantal toeschouwers voor pakweg FC Edeboys - Heusden? Het stadion van De Standaard kan 6.000 man herbergen. Is dat ooit al gebeurd?

Een club die zó afhankelijk is van zijn sponsors, loopt permanent gevaar. Als je kunstmatig zo hoog gestuwd wordt, kan je heel diep vallen. Het is dus dringend tijd voor een schaalvergroting in het Wetterse voetbal. Alle spelletjes en vooroordelen ten spijt, moeten we Dender achterna: van enkele verscheurde ploegjes die het binnen dezelfde regio niet àl te slecht doen, naar een eengemaakte, sterke streekploeg.

 

ÉÉN PLOEG VOOR ALLE WETTERAARS

Dus let's go Racing Club Standaard Wetteren-Kwatrecht!! Geef de Wetteraars één Wetterse ploeg om zich mee te identificeren en laat de supportersaantallen aanzwellen! Onder oranje-groene vlag kan men dan ook eens werk maken van de Marcel De Kerpelbidonville: op geen enkel ander Belgisch veld lijken tribunes zo slecht en willekeurig langs het veld  gemikt dan aan de Massemsesteenweg. Toch is dit de beste locatie om ons stadionnetje die naam waardig neer te poten: veel parkeerplaats, een beetje buiten het centrum, veel ruimte, gemakkelijk bereikbaar. Het (ver)bouwen van nieuwe tribunes kan betaald worden met geld dat vrijkomt door de verkoop van de rood-groene terreinen naast het ziekenhuis.

Natuurlijk ben ik niet blind voor emoties en tradities, ik weet dat gevoelige materie is. Maar elke traditie is ook ooit uit iets nieuws ontstaan. Een voetbalploeg van/voor onze gemeente in tweede klasse hébben we volgend jaar waarschijnlijk al. Nu is het kwestie hem daar te houden. En  Europees voetbal mag dan niet voor binnenkort zijn, maar wat hebben pakweg Ronse, Hamme of zelfs Tubeke wat wij niet hebben? Zou het ambitie of durf kunnen zijn? Komaan R.C.S. Wetteren-Kwatrecht!