Gemeenteraad of Gemene Raad?

Gisteren ging uw nederige stagiair-reporter voor de vierde keer naar de gemeenteraad. Zo'n zitting is niet altijd even interessant. Maar als u eens wil weten wat er allemaal gebeurt in uw gemeente en u wil vooral eens zien hoé dat gebeurt, dan raad ik u ten volle aan eens een kijkje te gaan nemen.

Naast het besluitvormingsproces vallen er echter ook andere 'huzarenstukjes' te bewonderen. De onderlinge omgang tussen politici bijvoorbeeld. Uitdagende vragen, beschimpende antwoorden, neerkijkende blikken, schoten voor de boeg, woordelijke kaakslagen, steken onder of boven water: het is er allemaal! Mocht iemand me op straat een antwoord geven zoals dat in de raadszaal soms gebeurt, ik gaf hem gelijk een klap voor zijn kop. In de politiek -de lichtende voorbeelden voor de gemeente en de maatschappij in het algemeen- kan dat blijkbaar wel.

Nu goed, er moet voor mijn part niet met bloemetjes heen en weer gegooid worden. Maar een minimum aan elementaire, menselijke beleefdheid is toch ook niet te veel gevraagd dacht ik zo. Ik kan best begrijpen dat de heren en dames politici net iets nerveuzer lopen in een periode dat de verkiezingen eraan komen... profileringsdrang, weet u wel? Maar ook tussen de verkiezingen door blijft de strijd maandelijks doorgaan in de zaal waar de beslissingen worden genomen. Of om Luc De Bruyckere, de nieuwe voorzitter van Voka te citeren: "Ik begrijp best dat politici in de periode voor de verkiezingen strijden om de macht. Maar eens die macht verworven is, verwacht ik dat er samengewerkt wordt en dat er een beleid gevoerd wordt."

Over dat laatste mogen we in Wetteren niet al te veel klagen, maar het blijft wel jammer dat die verkiezingsstrijd door middel van een behoorlijk grove omgang met elkaar het hele jaar blijft duren. Alsof je geen goed politicus bent wanneer je vriendelijk en beleefd blijft. Nu ja, het schijnt dat je niet in de politiek moet gaan om vrienden te maken. Dat een flinke portie kleingeestigheid soms een mooie surplus op je cv is, wordt er evenwel niet bij verteld.