De kloven tussen Wetteren en ten Ede

Stop de persen, luid de alarmbel en kondig het rampenplan af! Het wegdek van de Heusdensteenweg ligt er te slecht bij voor de duizenden professionele en gewoon liefhebbende Ronderenners, zo las ik onlangs. Om hun veiligheid te verhogen zal het wegdek hersteld worden. Ik kom al meer dan 20 jaar naar ten Ede en ik zeg u: de Heusdensteenweg heeft er nooit anders bijgelegen. Permanente staat van die weg: archislecht.

 Vraag dat maar eens aan de vele tientallen renners die in de jaarlijkse kermiskoers van Wettrenieje deelnemen. Eens de Schoorstraat uit, de grote baan opdraaiend kan het gevloek weer beginnen voor een dikke kilometer. "Voornamelijk de gleuven in de weg zijn gevaarlijk voor de renners", zo lezen we. Moet je hen vertellen! De gleuven in de lengte van de weg vallen nog mee: daarin kan je nog net met drie naast elkaar rijden, met vier wordt het inderdaad al wat link.

 Het zijn de gleuven dwars over de rijweg die de meeste problemen veroorzaken: vorig jaar nog zeven versplinterde voorwielen, vierentwintig lekke banden en vijf mensen afgevoerd met levensgevaarlijke verwondingen aan het achterwerk. De organisatie onderzoekt nu volop of men tegen volgend jaar noodbruggen kan slaan over de kloven.

 

HELP, DE GEMEENTE IS EEN KLUSSER!

Heeft dit gemeentebestuur écht de Ronde nodig om aandacht te hebben voor de uithoeken van haar gemeente? Moeten de organisatoren van een wielerronde echt de bestuurslui aanwijzen waar men het wegdek moet herstellen? Al decennia lang is de grootste doorgangsweg van ten Ede een regelrechte aanfluiting.

 U weet wel: betonplaten, gleuven eens vullen met pek, daarna nog eens vullen met pek, dan toch maar volledig asfalteren, asfalt kapot. Na vijf maanden nog eens de putten vullen met asfalt om na twee weken alweer met hetzelfde probleem te zitten. Voor opnieuw een jaar.

 Om te zien dat hiertegen iets moet gebeuren, heb je echt geen glazen bol nodig. En al zéker geen kristallen fiets. Toch wil ik niet te veel zeuren ook, want kijk eens aan: iedere dag opnieuw stijgen de kansen van ten Ede om de titel van "Dorp van de Dakar 2010" in de wacht te slepen.