De Aard van het beestje

Het komt eraan, het komt eraan! Men gaat de vroegere site van De Witte en bij uitbreiding de hele Scheldekaai opfrissen! Weg met de kakafonie van grauw beton, roestende leidingen en schreeuwerig rode Passerellebakstenen. Vrende bezoekers die via de voetgangersbrug onze gemeente binnenkwamen, twijfelden halverwege 'den Aard' meer dan eens of ze geen tijdsbrug naar het Oostblok van de jaren '70 overgestoken waren. Daar komt nu dus verandering in! Hiep hiep hoera, het derde millennium doet zijn intrede aan de oevers van onze fleuve!

Laat ons vooral hopen dat onze golvende levensader veel wilde inspiratie mag brengen. Een mooi begin is de maquette van Geert Vieren: de kop is eraf. Het ziet er leuk uit, maar ik hoop dat het er nooit komt. Véél te braaf! Wat is er nu meer te verwachten dan een strak design, met veel afgemeten wit en hier en daar een strategisch uitgebalanceerd boompje met dito bankje eronder?

 Anderen zullen het wel op die manier willen en dat is nu net het nut van die maquette: er worden meningen gevormd. Het volksspel der pro's en contra's kan beginnen. Meer maquettes alstublieft, zowel van foeilelijke betongieterij als van welhaast Babylonische meesterbouwwerken! Iederéén moet het erover hebben, van de wielertoeristen die op de dijk hun kilometertjes aftsjokken tot in de hoogste kringen van het provinciebestuur.

 

Buiten het kader kijken

Onze unieke 'zwevende rotonde' moeten we als een inspiratoir borrelhapje zien. Groots, vernieuwend, buiten elk referentiekader: met minder mogen we niet tevreden zijn! Mijn voorstel? We vervangen de Passerelle door een houten niet-wiebelende megahangbrug. Het betonnen aanlegponton moeten we afbreken en terug opbouwen in marmer, met een parkje er bovenop. Centraal daarin een vijvertje dat in de zomer kan omgebouwd worden tot publieke jacuzzi.

De parkeerplaatsen op de Aard zelf moeten wijken voor een kleine, exotische dierentuin, maar ook een ondergrondse cinema mag er niet ontbreken. Waarom niet op de bodem van de Schelde en met een glazen dak, zodat je -als het dan toch de verplichte reclamepauze is- wat naar bovenvarende boten kan kijken?

Maar ik vermoed het ergste. De aangeboden schrik voor al te grote vernieuwingen en vooral niet overdreven zot doen: de aard van het Wetterse politieke beestje, weet u wel?

Toch moeten àlle Wetteraars samen op de publieke debattafel kloppen, we moeten en masse onze gekste ideeën voorleggen en ervoor zorgen dat de vernieuwing van de Scheldekaaien gedurende maanden de talk of the town wordt. Ik zeg u: als dat gebeurt, kunnen we -ondanks een over bevoegdheden kibbelende gemeenteraad- onze gemeente geven waar ze recht op heeft: een uniek plekje aan de Schelde dat  de hele omgeving naar een hoger niveau stuwt. Een levende, vernieuwende en uitnodigende toegangspoort naar het centrum. Wetteraars allerlande: yes we can!!

Reacties

inderdaad een beetje groen

Hoi,

Volledig mee eens.  Een parkje met ligweide,  een binnenpleintje met een gezellig kabbelend waterpartijtje, een petanquebaan, ...

Gras, boompjes, autoluw, ...

Gebruik maken van degelijk materiaal. Het mag best wat langer duren, maar zorg ervoor dat het af is.  Ik kijk er naar uit !

Groetjes